Varm och skön sommar eller outhärdligt varm?

Sommaren närmar sig. Något att längta efter och se fram emot för de flesta av oss i det här landet och särskilt i år efter en riktig fimbulvinter. Men det finns en del bland oss som inte riktigt kan uppskatta sommarvärmen i alla lägen.

Det finns en hel del yrkesgrupper som får det riktigt svettigt på sommaren, busschaufförer, vägarbetare, byggjobbare. Många måste också bära någon typ av uniform vilket kan bli en pina i brännande sol.

Det finns också en del sjukdomstillstånd som gör sommar och sol till en pina. T ex MS-sjuka och många med olika hudsjukdomar ser inte fram mot värmen utan bävar inför en jobbig tid.

Många äldre och sjuka med nedsatt kroppsfunktion lider varje sommar av värmen och det händer t o m dödsfall p g a värmeböljor.

Det finns ett utmärkt funktionsmaterial som ger svalka. Materialet finns i små platta kylelement. Särskilda västar och hattar finns där man kan lägga in sådana element. När man har det mot kroppen så smälter materialet och tar då värme från kroppen. När allt blivit flytande och den svalkande effekten avtar då lägger man bara ifrån sig elementen i rumstemperatur och de börjar stelna igen. Efter några timmar är de klara att använda igen. TST-västen och hatten har utvecklats i Sverige. Återförsäljare är Vobis Livskvalitet.

Kylhatten utvecklades förresten till den svenska idrottstruppen i Aten-OS. En särskild modell av västen togs också fram till det tillfället – den kallas därför naturligtvis Atlet.

Idrottsmän är en grupp som kan lida svårt av alltför mycket värme. Och många är de resenärer på väg mot varmare breddgrader som köpt kylhatten!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: