Test av tamponger – men inget om menskopp

I ett stort test av tamponger som presenterades i Gotlandstidningen, har man kommit fram till att det stora problemet är att dom luddar av sig. Tampongerna lämnar fibrer kvar inne i vagina. Fibrerna drar till sig bakterier som kan ställa till det.

Det som saknas i testet och artikeln är den nya menskoppen. En liten kopp av silicon som appliceras på samma sätt som en tampong. Inga problem med fibrer, inga problem med att den torkar ut slemhinnor, inga problem med att man har den för länge. En liten kopp man drar ut och tömmer, sköljer och sätter tillbaka igen, och igen, och igen….. i tio år!

Det är nog här som informationsproblemet ligger – det är så billigt. Det är en stor industri som lever på tillverkning av tamponger och bindor. Starka intressen ligger bakom att lyfta fram alla dessa produkter.

Menskoppen däremot kostar ca 300 kr och sedan behöver du inte köpa en enda binda eller tampong på tio år. Det finns nog stort intresse för att inte lyfta fram menskoppen!

Men det slinker igenom en del information ibland. Kulturtidskriften Voltaire hade en artikel om menskoppen i sitt förra nummer. Där beskrivs  de miljövinster man gör och naturligtvis den ekonomiska vinsten för konsumenten.

Menskoppen finns i några olika märken men är ganska identiska. Några märken har olika storlekar. Menskoppen kan användas av alla även den som inte haft samlag.

Vobis säljer ett par olika märken och storlekar. Vi hoppas att det kommer ut mer information om menskoppen så att många får chansen att gå över till den och minska sopberget, minska miljöbelastande tillverkning av tamponger och bindor och på köpet få bättre ekonomi! Det är inte ofta som det miljöriktiga är så överlägset ekonomiskt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: